Silikat Yapılarının Bağlanması

Silikat Yapılarının Bağlanması
 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Çoğu silikat yapısı (tekli, çiftli zincir ve levha yapısı da dahil olmak üzere) nötr olmayan kimyasal bileşiklerdir. Tıpkı tetraedrler gibi nötralliklerinin sağlanması için, onları değişik karmaşık kristal şekillerinde bağlayacak metal katyonlara ihtiyaç vardır. Silikat yapılarını birbirine bağlayan başlıca katyonlar demir (Fe), magnezyum (Mg), potasyum (K), sodyum (Na), alüminyum (Al) ve kalsiyum (Ca)’dur.

 

Silikat yapılarının belli bir kristal bağlanma noktasında belli özelliklere sahip farklı katyonları kolayca kabul edebilmesi yüzünden, bir mineral örneği farklı kesimlerinde belirli elementleri farklı miktarlarda içerebilir. Bu tür bir minerali formülle ifade ederken değişken bile enler parantez içinde gösterilir. Bunun iyi bir örneği olivin mineralidir ((Mg, Fe)2 SiO4).

 

Formülünden anlaşıldığı üzere bu mineral yapısındaki Mg ve Fe birbirinin yerini alabilmektedir. Bu mineral, kristal yapısı değişmeksizin, tamamen Fe2SiO4 veya Mg2SiO4 bile imine sahip olabilmektedir. Ayrıca bu uç üyelerin arasında Fe ve Mg’un farklı oranlarda bulunurluğu mümkündür. O halde, başka silikat minerallerinde olduğu gibi olivin, bileşimi iki uç üye arasında değişen bir ailedir.

 

Silikatlar ne tür bir bağdır?

Silikat mineralleri, açık farkla en bol bulunan kaya oluşturan mineraller oldukları için en önemli (kovalent bağ) mineral sınıfıdır. Bu grup, bir silikon atomunun üçgen piramit şeklinin köşelerinde 4 oksijen atomuna kovalent olarak bağlandığı silika (SiO4) tetrahedron yapısına dayanmaktadır.

 

Silikat Türleri ve Sınıflaması

  • Orto silikatlar (veya Nesosilikatlar)
  • Piro silikat (veya Sorosilikatlar)
  • Döngüsel silikatlar (veya Halka silikatlar)
  • Zincir silikatlar (veya piroksenler)
  • Çift zincirli silikat (veya amfiboller)
  • Levha veya fillosilikatlar.
  • Üç boyutlu (veya tekto) silikatlar.

 

Silikatların özellikleri nelerdir?

Bir silikat minerali genellikle anyonları ağırlıklı olarak silikon ve oksijen atomlarından oluşan iyonik bir bileşiktir. Yerkabuğundaki çoğu mineralde, her silikon atomu ideal bir silikon-oksijen tetrahedronunun merkezidir.

 

Silika ve silikat arasındaki fark nedir?

Basitçe tanımlanacak olursa, bir silikat, silikadan ( Si02 ) türetilen bir tuzdur. Silikatlar doğal olarak oluşan minerallerden elde edilebilir, ancak sentetik olarak da üretilebilirler. Birçok silikat ailesi vardır.

 

Silikatlar neden kararlıdır?

Silikat minerallerinin çeşitliliği ve bolluğu, silikon atomunun doğasının bir sonucudur ve daha da spesifik olarak, silikonun oksijenle bağlandığında çok yönlü ve kararlıdır.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular