Siderit Nedir? Siderit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Siderit Nedir? Siderit Özellikleri ve Kullanım Alanları
 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Siderit Nedir?

Siderit, kimyasal olarak demir karbonat olan bir mineraldir. Genellikle yatakları yer altında bulunan Siderit, dünya genelinde yaygın olarak bulunur ve demir cevheri olarak kullanılır. Ayrıca, bazı doğal taş koleksiyoncuları tarafından nadir bir mineral olarak da kabul edilir.

 

Siderit Özellikleri

Siderit, birçok farklı renk ve doku şekline sahip olabilir. Renkleri genellikle kahverengi, sarı, kırmızımsı kahverengi veya gri olabilir. Mineraller arasında gözenekli bir yapıya sahip olan Siderit, kırılgan bir yapıya sahip olabilir. Siderit, aynı zamanda magnetize edilebilir, bu özelliği bazı endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir. Siderit, 3.5-4.5 sertlik skalasına sahip olduğundan, orta sertlikte bir minereldir. Mineraller arasında gözenekli bir yapıya sahip olması, Siderit’in kırılgan bir yapıya sahip olmasına neden olabilir. Ayrıca, magnetize edilebilir olması, bazı endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir.

 

Makro görünümlü siderit minerali
Makro görünümlü siderit minerali

 

Kimyasal Bileşimi: FeCO3

Kristal Sistemi: Hegzagonal

Kristal Biçimi: Çoğunlukla rombohedral kristalli; levhamsı, prizmatik, masif; orta-ince taneli; nadiren böbreğimsi, oolitik.

Sertlik: 3.5 – 4

Özgül Ağırlık: 3.96

Dilinim: {10-11} mükemmel

Renk ve Şeffaflık: Soluk sarımsı, sarımsı gri, soluk yeşil, gri, kül grisi, sarımsı kahverengi, grimsi kahverengi, siyahımsı kahverengi; nadiren beyaz yada renksiz; şeffaf-yarı şeffaf

Çizgi Rengi: Beyaz

Parlaklık: Camsı

Ayırıcı Özellikleri: Rengi ve özgül ağırlığının yüksek olması nedeniyle kalsit ve dolomitten ayrılır. Seyreltik HCl’de yavaş çözünür.

Bulunuşu: Masif siderit,  tabakalı sedimanter yataklarda, özellikle çamurtaşı ve marnlarda, demir içerikli konkresyonlar şeklinde yaygın olarak oluşur. Hidrotermal cevher damarlarında pirit, kalkopirit, galenit gibi minerallerin yanında gang minerali olarak bulunur. Bazaltik volkanik kayalarda,  bazen pegmatitlerde ve metamorfik kayalarda da rastlanır.

 

Siderit, kristal yapıda bir mineraldir ve genellikle trigonal sistemde bulunur. Kimyasal formülü FeCO3 olan Siderit, bazen magnezyum, mangan ve kalsiyum ile değiş tokuş edebilir ve bu da mineralin renk tonunu etkileyebilir. Siderit, diğer minerallerle birleşebilir ve birçok farklı kayada bulunabilir. Örneğin, bazalt, granit, şist ve kireçtaşı içinde bulunabilir.

 

Siderit’in Kullanım Alanları

Siderit, genellikle demir cevheri olarak kullanılır. Ayrıca, diğer metal cevherlerindeki arsenik ve fosfor gibi istenmeyen elementleri azaltmak için de kullanılır. Siderit ayrıca, metalürjik işlemlerde de kullanılır.

siderit
siderit

 

Bunların yanı sıra, Siderit’in bazı endüstriyel ve ticari uygulamaları da vardır. Örneğin, Siderit, kimyasal bileşenlerin üretiminde, dolgu maddesi olarak kullanılır. Ayrıca, bazı mermer ve granit türlerinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda, Siderit, diğer metal cevherlerindeki arsenik ve fosfor gibi istenmeyen elementleri azaltmak için de kullanılır. Bu nedenle, bazı endüstriyel işlemler için önemli bir malzeme olarak kabul edilir.

 

Küp görünümlü siderit
Küp görünümlü siderit

 

Siderit, bazı endüstriyel ve ticari uygulamalarda da kullanılır. Örneğin, Siderit;, cam, çimento, boya ve plastik üretiminde kullanılan kimyasal bileşenlerin üretiminde kullanılır. Dolgu maddesi olarak da kullanılan Siderit, bazı mermer ve granit türlerinde de kullanılmaktadır. Siderit’in benzersiz görünümü, bazı doğal taş koleksiyoncuları için de ilgi çekici bir özellik olarak kabul edilir. Mineraller arasında nadir bir mineral olarak kabul edilse de, yine de ticari olarak değerli bir mineraldir.

 

Sonuç olarak, Siderit, demir cevheri olarak kullanımı nedeniyle ekonomik olarak önemli bir mineraldir. Ancak, Siderit’in diğer kullanım alanları da vardır ve bazı endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca, Siderit’in renkli ve benzersiz görünümü, bazı doğal taş koleksiyoncuları için de ilgi çekici bir özellik olarak kabul edilir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular