Flaser ve Merceksel Tabakalanma

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Flaser tabakalanma: çapraz tabaka setleri arasında ince çamur düzeylerinin bulunması ile tipiktir. Çamur başlıca ripıl teknelerinde birikir. Flaser tabakalanma dalgalanan hidrolik koşulları yansıtır. Böyle bir tabakalanma sürünmeyle taşınmanın (traction) etkin olduğu bir çapraz lamina seti oluşum evresi ve bunu izleyen çamur çökeliminin olduğu sakinlik evresinin varlığını anlatır. Bir sonraki akıntı evresi çamurları büyük ölçüde aşındırır, belki de yalnızca ripıl çukurlarında kalanlar jeolojik kayda geçebilirler.

 

Merceksi tabakalanma: üsttekinin tersine kalın çamur tabakaları ve bunlar arasında oluşan az miktarda çapraz tabaka setlerinden oluşur. Bu ikinciler aynı stratigrafik seviyede birbirinden ayrık olarak bulunurlar. Flaser ve merceksi tabakalanmaya en çok gelgit ortamlarında rastlanır.

 

Tepecikli çapraz katmanlanma (hummocky cross stratification) İsimlendirme Harms vd. (1975) tarafından yapılmakla birlikte önceki araştırmacılar aynı yapıya farklı isimler veregelmişlerdir. Tepecikli çapraz katmanlanma ondülasyon (kıvrımlanma) gösteren çapraz tabaka setlerinden oluşur. Setler, tekneler (swales) ve tümsekler (hummocks) mozayiği şeklinde düzenlenmiştir. Çapraz tabaka setleri birbirini düşük açılarla traşlarlar.

 

Tepecikli çapraz katmanlanma, çoğunlukla 15-50 cm kalınlığında, tabanları dalgalı erozyon gösteren, üst kısımları ripıllı ve biyotürbasyonlu takımlar olarak bulunuyor. Tabanda akıntı tarafından oluşturulan taban yapıları bulunabiliyor. Bu yapı en çok ince kum-kaba silt boyu malzemede gelişiyor.

 

Tepecikli çapraz katmanlanma laboratuvar kanal deneylerinde ve güncel bir çökelme ortamında henüz gözlenebilmiş değildir. Harms et al, 1975, bu yapının farklı yönlere saçılmış bir salınım hareketiyle oluşabileceğini, en çok ta güçlü fırtına dalgalarıyle geliştiklerini belirtmiştir. Bu yapı sığ denizel ortamların karakteristik bir yapısı olarak bilinir. Duke (1985) bazı gölsel istiflerde de bu yapının varlığını belirtmektedir.

 

Kaynak: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği; Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu, 2012

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular