Archaeocyatha

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

ARCHAEOCYATHA

 

Arhaeocyathidler pancar biçiminde içi boş bir yapıya, karbonatlı çift duvarlı bir dış iskelete sahip olan, nesli tükenmiş bir organizmadır. Ortalama yüksekliği 1,5- 3 cm, çapları ise 0,5-1 cm kadardır. Hem gövde duvarı hem de bölmeler gözeneklidir. Alt ve Orta Kambriyende kalın resifal kireçtaşları meydana getirmişlerdir. Arhaeocyathidler bölmeli yapı göstermeleriyle mercanlara, gözenekli bir gövde duvarına sahip olmasıyla da süngerlere benzerler.

 

Archaeocyatha, çok kısa  ve muhteşem bir geçmişi olan soyu tükenmiş bir sünger grubudur . İlk Archaeocyatha yaklaşık 530 milyon yıl önce Aşağı Kambriyen döneminde ortaya çıktı . Archaeocyatha türleri, Alt Kambriyen topluluklarının çok önemli üyeleridir. Bu dönemde yüzlerce türe ayrıldılar ve bu türlerin bazıları ilk resiflerin yaratılmasına büyük katkıda bulundu. Resif ekosistemleri hem günümüzde hem de geçmişte çok çeşitli organizmaları destekleme eğilimindedir. Sayılar açısından büyük başarılarına rağmen, Archaeocyatha kısa ömürlü bir gruptu. İlk görünüşlerinden yaklaşık 10 ile 15 milyon yıl sonra, orta Kambriyen tarafından neredeyse tamamen yoktu.

 
archaeocyatha yapısı; 1 – Boşluk ( intervallum )  2 – Merkezi boşluk  3 – İç duvar  4 – Gözenek (tüm duvarların ve septaların gözenekleri vardır, hepsi temsil edilmez)  5 – Septum  6 – Dış duvar  7 – Rizoid

 

Archaeocyatha kalıntıları çoğunlukla kireçtaşı matrisinde karbonat yapıları olarak korunur. Bu, fosillerin kimyasal veya mekanik olarak izole edilemeyeceği, zaten matrislerinden aşınmış olan bazı örnekler için tasarruf edemeyeceği ve morfolojilerinin, koruntukları taşın ince kesimlerinden belirlenmesi gerektiği anlamına gelir.

 

Archaeocyatha Jeolojik tarih

Bugün, arkeocyathan aileleri fosilleşmiş yapılarındaki küçük ama tutarlı farklılıklarla tanınabilir : Bazı arkeoyatyatlar iç içe kaseler gibi inşa edilmiş, diğerleri ise 300 mm kadar uzun olmuştur. Bazı arkeokitler yalnız organizmalar iken diğerleri koloniler oluşturdu . Toyonya Çağı’nın başlangıcında 516 mya civarında, arkeokitler keskin bir düşüşe geçti. Neredeyse tüm türler , Kambriyen döneminin bitiminden hemen önce kaybolan , son bilinen tür olan Antarcticocyathus webberi ile Orta Kambriyen tarafından yok oldu . [4] Hızlı düşüşleri ve kaybolmaları hızlı bir çeşitlilikle çakıştıarasında Demosponges.

 

Arkeokiasitler Kamboçya’nın başından ortalarına kadar önemli resif-inşaatçılarıydı ve resifler (ve gerçekten de herhangi bir karbonat birikimi) grubun yok olmasından sonra Ordovician’da mercan resif-inşaatçılarının yeni taksonlarının çeşitlendirilmesine kadar çok nadir hale geldi.

 

Archaeocyatha Morfolojisi

Tipik arkeokitit içi boş bir boynuz mercanına benziyordu. Her bir koni veya vazo şeklinde gözenekli vardı iskeletine ait özelliği kalsite benzer süngerdir. Yapı bir çift delikli, iç içe dondurma külahı gibi görünüyordu. İskeletleri tek bir gözenekli duvardan (Monocyathida) veya daha yaygın olarak iki eş merkezli gözenekli duvardan, bir boşlukla ayrılmış bir iç ve dış duvardan oluşuyordu. İç duvarın içinde bir boşluk vardı (boş bir dondurma konisinin içi gibi). Tabanda, bu pleosponges için yapıldı alt-tabaka bir yan holdfast . Vücut muhtemelen iç ve dış kabuklar (boşluk) arasındaki boşluğu işgal etti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular